Auta hevosta onnistumaan
Autan sinua erilaisten käsittelyyn liittyvien haasteiden kanssa sekä hevosen liikkumisen, tasapainon ja ratsastettavuuden parantamisessa.
Hevonen oppii koko ajan siitä mitä sen elämässä tapahtuu ja mitä sen kanssa teet. Kaikki päivittäiset rutiinit ja hevosen kanssa oleminen ovat osa sen koulutusta. On tärkeää että alusta asti on selkeä tapa olla ja toimia hevosen kanssa. Siksi aloitan koulutuksen yhteydestä hevoseen ja selkeästä kommunikoinnista sen kanssa. Siihen perustuu kaikki hevosen käsittely, lajikoulutus ja tarvittava osaaminen eri tilanteissa, kuten esimerkiksi lastaus. Hevosen koulutukseen sisältyy myös aina yhteistyö ja harjoittelu hevosen omistajan kanssa.
Mene hevosen mukaan, niin se tulee sinun mukaan
Olen pitänyt neljä valmennustallia (yksi karsinatalli ja kolme pihattotallia) ja kilpaillut kansallisella tasolla koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Olen sisäänratsastanut, kilpailuttanut nuoria, kouluttanut ravureista ratsuja sekä uudelleen kouluttanut erilaisissa ongelmatapauksissa. Vuosien varrella olen yhä enemmän kiinnostunut siitä, miten hevosen fyysinen tasapainottomuus näkyy sen käytöksessä. Voimme myös ehkäistä terveydellisiä ongelmia ja kuntouttaa hevosta jo syntyneistä ongelmista koulutuksella ja oikeanlaisella harjoittelulla.
Valmennukseni on aina kokonaisvaltaista, siihen voi kuulua maastakäsin työskentelyä, ratsastusvalmennusta, ratsastajan istuntavalmennusta, ratsastajan henkistä valmennusta sekä hevosen elinolosuhteisiin ja terveydentilaan liittyvää konsultointia.
Ongelmahevosen koulutus
Ongelmahevonen on väärä sana hevosten mahdolliseen huonoon käyttäytymiseen, sillä hevonen ei synny ongelmana. Erilaiset ongelmat voivat olla esimerkiksi huono käyttäytyminen (pureminen, potkiminen, satulointivaikeudet), ratsastajan vastustaminen (jarruttaminen, pysähtely, pystyyn nouseminen, pukittelu), hermostuneisuus, tuijottelu, talutus- tai lastaamisvaikeudet. Tällaiset asiat ovat syntyneet jostakin syystä, joka yleensä on ihmisen aiheuttama. Hevonen voi olla kipeä jostain, sillä voi olla elinolosuhteista johtuvaa käytöstä, sitä on voitu kohdella epäjohdonmukaisesti tai sitä ei ehkä ole koulutettu siihen tarkoitukseen, johon sitä käytetään.
Kyse ei välttämättä ole siitä, että hevosta olisi lyöty tai muuten kohdeltu huonosti. Tavallinen esimerkki on nuori hevonen, jota ei ole koulutettu johdonmukaisesti, jolloin se on epävarma ja siitä johtuen voi käyttäytyä ei-toivotulla tavalla. On mahdollista päästä eroon ongelmista opettamalla hevoselle uuden tavan johdonmukaisella koulutuksella, mutta ongelmista ei selviä pelkästään ajatuksella että ”olenpa minä nyt tälle hevoselle kiltimpi kuin mitä edellinen omistaja oli”.
Tärkeä osa ”ongelmahevosen” koulutusta on, että hevosen omistaja itse on motivoitunut tekemään työtä asian eteen ja itsekin muuttumaan, riippumatta siitä onko hän omistanut kyseisen hevosen lyhyen tai pidemmän ajan. Kun suunnitellaan koulutusta pitää käydä läpi hevosen kokonaistilannetta. Millaiset elinolosuhteet hevosella on, onko se laumassa vai yksin, minkälaisessa käytössä se on, millainen ruokinta sillä on, miten on hoidettu hampaita, kavioita, lihaksistoa, millaiset varusteet sillä on? Kaikki nämä tekijät vaikuttavat hevosen käyttäytymiseen ja muuttamalla olosuhteita voidaan jo saada toivottua muutosta aikaan. Esimerkiksi laumaelämä, pihatossa vapaa liikkuminen sekä tarpeeksi suuri korsirehumäärä voi ratkaista useita ongelmia.
Kaikessa hevosten koulutuksessa perustana on maastakäsin työskentely. Nuorella hevosella maastakäsin työskentely edeltää ratsastusta, jolloin ratsastuksen aloittaminen ei ole mikään dramaattinen tapahtuma hevoselle. Ongelmatilanteissa maastakäsin työskentelyn kautta luodaan selkeä systeemi, joka auttaa hevosta rentoutumaan ja keskittymään opetettavaan asiaan. Maastakäsin työskentelyn avulla voidaan rauhoittaa jännittynyttä hevosta ja toisaalta myös herkistää turtunutta hevosta. Maastakäsin työskentely on perusta, johon voi palata, jos myöhemmin ilmenee uusia ongelmia.
Auta hevosta onnistumaan, älä ajattele ”kokeillaan onnistuuko se”!
Asiakaskokemuksia
Minulla on nuori hevonen, jonka kanssa oli haastetta selkään nousun kanssa sekä sitä myöden ratsastuksen aloittamisen kanssa. Annika teki töitä hevosen kanssa pari kuukautta, jonka jälkeen olemme päässeet harjoittelemaan ratsukon elämää. Alussa Annika kartoitti tilanteen perusteellisesti, jotta hän osaisi tukea hevosta parhaalla mahdollisella tavalla. Treenit eteni hienosti askel askeleelta, hevosta kuunnellen. Hevosen koulutuksen aikana sain myös itselleni valmennusta toisella hevosella, jotta osaisin ottaa huomioon asioita sitten omaa nuorta ratsastaessani.
Annikalla on todella ammattimainen tapa työskennellä. Hänellä on suuri kokonaisuus mietittynä mutta samoin myös koulutusmetodit sekä työskentelytavat hiottuna yksityiskohtia myöden. Jokainen askel on mietitty ja perusteltu, joten hevosen omistajakin kysyessään saa perustellun vastauksen miksi asiat tehdään kuten tehdään. Annika kohtelee hevosta hienosti kuunnellen ja pienin elkein. Tämä oli itselleni erittäin tärkeää, että hevosen ehdoilla edetään ja että hevosta kuunnellaan ja häntä käsitellään hyvin. Vielä varsinkin kun hevonen on alkutaipaleellaan ratsastuksen suhteen, niin pohja kaikelle tulee rakentaa hyvällä yhteistyöllä. Pystyin todella luottavaisin mielin antamaan hevoseni Annikan käsiin koulutuksen ajaksi.
Yhteistyö Annikan ja minun välillä toimi myös hienosti. Sain säännöllisesti tietoa koulutuksen etenemisestä. Pohdimme myös yhdessä asioita ja sain vastauksia mietintöihini. Annika myös halusi nähdä kuinka itse selviän nuoren hevoseni kanssa koulutuksen lopussa ennen kuin koulutus voitiin sanoa päättyneeksi. Tämä kertoo hyvin Annikan vastuullisuudesta ja palvelun laadun takuusta. Koko koulutus meni mielestäni erittäin hyvin ja olen todella kiitollinen hyvästä koulutusajasta.
Voin erittäin lämpimästi suositella Annikaa niin valmentajana kuin hevosen kouluttajana.
Jutta Rannanmäki