Maastakäsittely2022-11-25T18:37:22+00:00

Maastakäsittely

Maastakäsittely on tapa elää ja toimia hevosten kanssa, se ei ole vain tekniikkaa

Hevosten kanssa tehtävä maastakäsin työskentely tähtää aina ensin yhteisen kielen löytämiseen. Maastakäsittelyn avulla opit tulkitsemaan hevosen eleitä ja saat hevosen ymmärtämään sinua ja kunnioittamaan sinua jännittämättä.

Opi hevosen tapaa viestiä ja elää, niin voit toimia hevoselle ymmärrettävällä tavalla. Kun hevosen elämässä yhdistyy selkeä yhteinen kieli ihmisen kanssa sekä luonnonmukaiset elinolosuhteet, se tekee mielellään yhteistyötä ihmisen kanssa. Hevosen kieli on tunteen ja kehon kieli, jota voit oppia ymmärtämään ja käyttämään. Kun olet hevosen selässä, kehon kielesi on istunta, jonka kautta olet jatkuvassa vuorovaikutuksessa hevosen kanssa.

Verkkokursseja

Maastakäsittelyn filosofia

Perustani maastakäsittelyssä on Hevostaitoa tunteella (True Horsemanship Through Feel), joka on yksi hevostaidon suurista vaikuttajista, Bill Dorrancen käyttämä nimike ajattelu- ja toimintatavalleen. Hän on yhdessä Leslie Desmondin kanssa julkaissut samannimisen kirjan. Olen järjestänyt useita Leslien klinikoita ja olen Suomessa ainoa kouluttaja, joka opettaa tätä lähestymistapaa. Hevostaitoa tunteella termi viittaa siihen, että hevosen käsittelyssä huomioidaan hevosen tapa viestiä ja opitaan käyttämään tunnetta ja kehonkieltä hienovaraisesti. Hyvässä hevosen käsittelyssä on oikea tunne ja oikea ajoitus, Bill Dorrancen sanoin: ”It’s all about feel, timing and balance.”

Hevosten kanssa tehtävä maastakäsin työskentely tähtää aina ensin yhteisen kielen löytämiseen. Maastakäsittelyn avulla opit tulkitsemaan hevosen eleitä ja saat hevosen ymmärtämään sinua ja kunnioittamaan sinua jännittämättä. Kun harjoittelet tätä, koet sinun ja hevosen välisen yhteyden, jota voit soveltaa myös ihmisten välisiin suhteisiin. Selkeä kehon kieli, mielenrauha, toisen huomioonottaminen, kunnioitus toista kohtaan ja lopuksi itsestään toimiva yhteys ovat asioita, joita opit tässä työskentelyssä.

Hevostaitoa tunteella lisäksi ja sen pohjalta teen myös klassisen ratsastuksen vierellä työskentelyä. Siinä työskentelyssä käytetään suitsia tai kapsonia ja tavoitteena on opettaa hevoselle ratsastuksessa tarvittavaa tasapainoa ja ratsuhevosen kehoa vahvistavia liikkeitä. Hevosta työskenneltäessä, maasta tai ratsain, tärkein työkalu on aina oma keho ja mieli. Kaikki valmennukseni ja hevosten kouluttaminen perustuu kehon, mielen, tunteen ja kehonkielen kehittämiseen yhä tarkemmaksi ja hienovaraisemmaksi.

Tee niin vähän kuin ikinä mahdollista, mutta niin paljon kuin tarvitsee

Maastakäsittelyn opiskelun vaihtoehtoja

Ratsastuksessa hevostaitoa tunteella näkyy niin ikään hevosen luonnollisten reaktioiden ymmärtämisenä ja huomioonottamisena. Ratsastajana pitää ensin oppia seuraamaan hevosta ja sen liikettä, jotta sitten voi myös vaikuttaa hevoseen. Katso lisää tunteen kehittämisestä ratsastuksessa täältä.

Luonnollinen hevostaito on termi sille hevostaidolle/hevosten koulutustavalle, joka on tullut meille Amerikasta, ”Villistä lännestä”. Se on lähtöisin siitä todellisuudesta, jossa kesytettiin villihevosia ja hevosten kanssa tehtiin työtä farmeilla. Sieltä se on tullut osaksi lännenratsastusta ja myöhemmin myös muuta hevosharrastamista. Myös luonnollisessa hevostaidossa on monta eri suuntausta ja toimintatapaa. Asetelma ei ole niin yksinkertainen, että luonnollisessa hevostaidossa ollaan kilttejä hevosille ja meille perinteisessä hevostaidossa vähemmän kilttejä. Luonnollisessa hevostaidossa sana luonnollinen viittaa siihen, että ihminen käyttää hyväkseen hevosen lajityypillistä tapaa toimia, viestiä ja oppia.

Hevostaitoa tunteella voidaan katsoa kuuluvan luonnollisen hevostaidon sateenvarjon alle. Se on kuitenkin paljon enemmän kuin paineen ja sen poistamisen käyttämistä. Hevostaitoa tunteella lähestymistavassa sukelletaan syvälle hevosen ja ihmisen olemukseen, kehittäen sitä kaikkein hienovaraisinta viestintää näiden kahden luontokappaleen välillä.

Asiakaskokemuksia

Ostin kurssin eilen ja tänään ekaa kertaa olin jo testaamassa hevosen kanssa. Ollaan tehty paljon maastakäsin työskentelyä ja osittain samoilla tekniikoilla, eli pohja hevosen kanssa oli jo hyvä. Mutta, meillä ei ole ikinä vielä ollut näin levollinen oppimishetki kuin tänään. Huomasin, että paljon on omassa kehonkielessä vielä korjattavaa ja tarkennettavaa, mut tämä kurssi on todella inspiroiva ja hyvin avattu asiat. Mun hevonen huolestuu todella helposti, tänään ekaa kertaa tuntui että koko session ajan ymmärrettiin toisiamme, oltiin läsnä ja hevosella oli oikeasti hauskaa, koen että nämä muutokset tapahtui minun oman tunteen ja kehonkäytön myötä, koska tehtävät itsessään oli meille jo tuttuja. Kiitos tästä, vielä on kurssia vähän käymättä läpi, innolla eteenpäin!

Susanna Monthan

Ostin kurssin, vaikka en tällä hetkellä kouluta hevosia samalla tavalla, vaan lähinnä ihmisten mentaalitaitoja ratsastuksessa. Halusin vain vahvistaa, jonka jo tiesin, että puhumme samanlaisista asioista ja arvomaailmoista hevosten kanssa työskentelyssä. Hevosia voi kouluttaa monin eri tavoin ja siksi halusinkin varmistua, että vaikka meillä on hiukan erilaiset systeemit on päämäärä kuitenkin sama ja minullakin on tämän saralla Annikalta opittavaa. Olen vakuuttunut tästä kurssista ja voin lämpimästi ammattilaisena suositella tätä kurssia kaikille, jotka haluavat kehittää kommunikaatiotaitojaan hevosten kanssa.

Suski Fagerström / Mind Riders

Osallistuin ”Kehitä tunnettasi” -valmennukseen, koska tiesin oman läsnäoloni vaikuttavan hevoseen, ja tunsin kyllä mitä hevoseni kommunikoi minulle, mutten ollut varma miten kommunikoisin hevoselleni selkeämmin takaisin. Valmennuksen aikana yllätyin miten pienillä eleillä, liikkeillä ja kehon asennoilla voi olla niin suuri ja välitön merkitys esimerkiksi maasta käsittelyssä. Aikomukseni tulivat yhtäkkiä näkyviksi ja sain ennen kaikkea niitä onnistumisen kokemuksia omien heppa-arjen haasteiden kanssa, jotka kannustivat jatkamaan. Kun katson tilannettani nyt useita viikkoja kurssin jälkeen tajuan, kuinka paljon se todella auttoi minua oikeaan suuntaan. Olen selvästi työstänyt alitajuisesti tätä mielen ja kehon yhteyttä, sillä ne puhuvat nyt selvästi paremmin samaa kieltä, mikä myös näkyy hevosessani ja sen motivaatiossa. Valmennus piti sisällään ”hevosen kielen perusteet”, joita ilman en olisi pystynyt oivaltamaan mistä tässä kielessä on kyse ja miten sitä voi opetella. Mikään ei opeta niin paljon kuin se, että asioita oivaltaa itse, ja juuri niiden eteenpäin vievien oivallusten syntymisessä Annikan apu oli korvaamatonta. Mitä suurimmat kiitokset ja suositukset!

Henna Niskakoski

Go to Top