Hevosavusteinen yritysvalmennus

Koe hevosten ainutlaatuinen läsnäolo ja kehitä herkkyyttäsi kommunikoinnissa

Valmennus on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa yhdistyy tuntemus kehosta ja mielestä sekä ihmisestä ja hevosesta, eläinkunnan vaativimmasta ja herkimmästä.

Meillä on pitkä yhteinen historia hevosen kanssa. Hevoset ovat olleet elintärkeitä ihmiselle ja siksi kautta aikojen hyviä hevosmiehiä ja -naisia on arvostettu korkealle. Lännestä tulleessa traditiossa puhutaan hevoskuiskaajista, jotka saavat hevoset toimimaan melkeinpä maagisesti. Heidän toimintansa pohjautuu kuitenkin selkeään systeemiin, tuntemukseen hevosen omasta kielestä.

Hevosavusteisessa valmennuksessa hyödynnetään hevosten ainutlaatuista läsnäoloa ja herkkyyttä kommunikoinnissaan meidän ihmisten haastavien tilanteiden ratkaisemiseen.

Pyydä tarkempi esittely ja tarjous omalle tiimillesi!

Mitä on hevosavusteinen yritysvalmennus?

  • Valmennuksessa vaikuttavat kokonaisuutena ihmisen keho ja mieli sekä hevosen keho ja mieli.
  • Hevonen tuo ihmisessä esiin aitouden, herkkyyden ja haavoittuvuuden.
  • Hevonen toimii peilinä, se ei valehtele eikä sille voi valehdella.
  • Valmennuksessa altistut läsnäololle, omille tunteillesi ja reaktioillesi.
  • Valmennuksessa kehität johtamistaitojasi, vuorovaikutustaitojasi ja tunnetaitojasi.

Valmennuksessa opit käyttämään tunnetta, kehonkieltä ja energiaa vuorovaikutuksessa. Hevosen kieli on tunteen ja kehon kieli, jota ihminen voi oppia ymmärtämään ja käyttämään. Hevosten kanssa tehtävä maastakäsin työskentely tähtää yhteisen kielen löytämiseen. Harjoitellessasi tätä koet sinun ja hevosen välisen yhteyden, jota voit soveltaa myös vuorovaikutukseen ihmisten kesken. Läsnäolo, selkeä kehon kieli, mielenrauha, omien tunteiden tunnistaminen, toisen huomioonottaminen, kunnioitus toista kohtaan ja lopuksi itsestään toimiva yhteys ovat asioita, joita opit tässä työskentelyssä.

Mitä hevosavusteinen valmennus ei ole

Se ei ole ratsastusta, hevosurheilua tai ratsastusterapiaa.

Hevosavusteinen valmennus on yksilön tai työyhteisön eteenpäin vievää valmentamista.

Asiakaskokemuksia

Harjoittelu Annika Schulmanin ja hänen hevostensa kanssa on minulle syvästi merkittävää, koska tutkin työkseni kehollista kommunikaatiota ja sen ehtoja. Hevostyöskentely on tuonut kehollisuuden filosofiaani aivan uuden ulottuvuuden ja auttanut ymmärtämään konkreettisesti myös ihmisten välistä vuorovaikutusta. Tämä on osoittautunut hedelmälliseksi erityisesti vastuullisen johtamisen filosofiassa, jota kehitän osana tutkija- ja henkilöstökoulutusta yhdessä kollegojeni, mm. psykologien ja psykodraaman asiantuntijoiden kanssa.
Etsiydyin Annikan ohjaukseen alunperin siksi, että halusin oppia ratsastamaan aikuisiällä, mutta pelkäsin hevosia. Opetus tavallisilla ratsastustalleilla muistutti autokoulua: Oppilas istutettiin hevosen selkään ja ratsua piti käsitellä kuin nopealiikkeistä maasturia.
Olin lapsena hoitanut pieneläimiä ja oppinut ajattelemaan, että elävien olentojen kanssa voi toimia menestyksekkäästi ainoastaan, jos pyrkii ymmärtämään niiden pyrkimyksiä ja intressejä. Hevoset olivat minulle kuitenkin pitkään mysteeri, koska harhaanjohtavasti pidin niitä valtavina koiraeläiminä. Harjoittelu Annikan kanssa avasi tien uudenlaiseen maailmaan: Suurikokoisten, herkkien saaliseläinten todellisuuteen.
Heti ensimmäisellä kerralla tajusin, miten toisella tavalla tällaista eläintä tulee lähestyä kuin ihmistä. Annikan laatimat täsmäharjoitukset auttoivat muuttamaan oman kehon liikkeitä niin, että pystyin vähitellen toteuttamaan tuota alun oivallusta, ja jatkuvasti yhä luontevammin. Lähestymis- ja tilankäyttöopetusta seurasivat maastakäsittelyn eri muodot ja lopulta uskaltauduin ratsaille.
Mutta ratsastamistakin ihmeellisempää minulle oli oppia hallitsemaan omaa kehollista kommunikaatiota. En koskaan olisi voinut uskoa, että saisin hevosen seuraamaan itseäni ilman riimua ja varusteita, pelkästään kutsumalla sitä omalla energiallani ja liikkeelläni. Ja silti jo alustavien harjoitusten jälkeen Vili-ruuna lähti perääni pelkän kehonliikkeen kutsumana.
Kun nykyisin viittaan oppilaat sisään luentosaliin, palaa mieleeni ensimmäinen kerta kun onnistuin ohjaamaan hevoslauman pihasta talliin.

Sara Heinämaa

Filosofian professori, Jyväskylän yliopisto
Tutkimusjohtaja, Jyväskylän yliopisto ja Helsingin yliopisto