Miten yhdistää hevosen hyvinvointi ja kilpaileminen?

Tänä päivänä puhutaan paljon hevosen hyvinvoinnista ja varsinkin kilpahevoset ovat fokuksessa. Tämähän ei tarkoita, että ainoastaan kilpahevosten hyvinvointi olisi tärkeää tai että vain niiden hyvinvointia tulisi parantaa. Kilpaurheilu on näkyvää ja varsinkin huippu-urheilua kyseenalaistetaan. Voiko siis kilpahevonen voida hyvin? Kilpahevosen hyvinvointi on kokonaisvaltainen käsite, joka kattaa paljon muutakin kuin hevosen fyysisen terveyden. Se ei tarkoita vain sitä, että hevonen on kykenevä kilpailemaan, vaan se on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka huomioi myös hevosen henkisen ja emotionaalisen tilan. Kilpailusääntöjen avulla voidaan vaikuttaa mm. varusteisiin ja siihen, ettei liian nuorilla hevosilla kilpailla tai minkä tason luokkiin ratsukko saa startata. Tuomari- ja stewarditoiminnan kautta voidaan seurata hevosen terveydentilaa, jaksamista ja kohtelua kilpailupaikalla.

Kilpahevosen fyysinen terveys on se osa hyvinvointia, joka usein ensimmäisenä nousee esiin, kun puhutaan kilpailemisesta. Korkeammalla tasolla kilpailevat hevoset ovat kovemmassa rasituksessa kuin harrastehevoset. Hevosen hyvinvointi ei kuitenkaan ole vain fyysistä. Hevosen henkinen ja emotionaalinen tila ovat yhtä tärkeitä, mutta ne jäävät usein vähemmälle huomiolle. Niistä on myös vaikeampi kirjata sääntöjä verrattuna varusteisiin ja vaikeampi tarkkailla kilpailupaikalla kuin vaikkapa ontumista. Riittävä liikunta, oikeanlainen kehonkäyttö ja liikkumistapa, hyvä verryttely ja jäähdyttely sekä säännöllinen lihashuolto ovat tärkeitä osia hevosen fyysistä hyvinvointia.

Hevosen henkinen hyvinvointi on sitä, miten hevonen kokee tilanteen, tekemisen ja ympäristön. Hevoset voivat kokea stressiä, ahdistusta ja turvattomuutta kilpailuissa, joissa ne altistuvat erilaisille ärsykkeille, kuten äänekkäille katsojille, uusiin paikkoihin, jännittävään tunnelmaan ja yksin olemiseen. Kilpahevosen stressitaso vaikuttaa myös sen suorituskykyyn. Stressaantunut hevonen ei keskity levollisesti ratsastajaan ja suoritukseen. Liiallinen stressi voi myös pitkällä aikavälillä heikentää hevosen terveyttä ja hyvinvointia.

Onko sinulla oma hevonen, jolla kilpailet? Tässä tärkeimmät tekijät kilpahevosen hyvinvointiin.

1. Hevonen pitää kouluttaa kaikkeen, mikä liittyy kilpailemiseen. Ei riitä, että se osaa radalla vaadittavat asiat. Kilpailemiseen liittyy monta muutakin asiaa. Kouluttamista vaatii mm. lastaus, kuljettaminen, yksin oleminen, lähteminen pois muiden hevosten luota, vieraissa paikoissa oleminen, kaikenlaisen hälinän keskellä oleminen ja suorittaminen. Koulutus aloitetaan aina tutussa, helpossa ympäristössä ja viedään sitten eri tilanteisiin. Koulutus on vakiintunut, kun hevonen osaa toimia levollisesti erilaisissa ympäristöissä.

2. Hevosen elinolosuhteet kotitallilla vaikuttavat kaikkeen. Kun kilpahevosen arki on vakaa ja sen elämässä toteutuvat lajityypilliset tarpeet, sillä on mahdollisimman vähän stressiä. Hevonen tarvitsee mahdollisuuden liikkua vapaasti ja olla toisten hevosten kanssa. Kun se elää ja treenaa rennossa mielentilassa, kilpailumatkojen aiheuttama tilapäinen stressi ei haittaa.

3. Ihmisen ja hevosen välinen vuorovaikutus on tärkeä. Yhteys hevoseen pitää ensin luoda ja sitten jatkuvasti huomioida ja ylläpitää, ottaa mukaan jokaiseen hetkeen ja tekemiseen hevosen kanssa. Hevosen pitää voida luottaa ihmiseen ja kokea että sitä kuunnellaan. Kun hevosta kuunnellaan, se myös kertoo herkemmin asioita, esimerkiksi siitä, jos sitä jännittää tai se on kipeä jostain.

4. Ratsastajan mentaaliharjoittelu. Ratsastajan ja hevosten käsittelijän tulee pysyä rauhallisena, vakaana ja selkeänä myös kilpailujännityksen keskellä. Kilpailutilanne on aina erilainen kuin kotona ja aiheuttaa jännitystä. Ratsastajalla pitää olla työkalupakissaan harjoituksia, joita voi käyttää kilpailuissa, esimerkiksi läsnäolo-, rentoutumis- ja keskittymisharjoituksia. Ratsastaja tarvitsee myös tukea tähän valmentajaltaan tai vanhemmiltaan.

Kun nämä muutamat asiat toteutuvat kilpahevosen elämässä, se voi varsin hyvin kilpailla ja voida hyvin. Kilpaileminen on myös paljon hauskempaa, kun kilpakumppani on levollinen, hyvinvoiva ja osaa hommansa!

Haluatko oppia lisää hyvästä hevosen pidosta ja kilpahevosen hyvinvoinnista?

Tutustu hevosen omistajille suunnattuun valmennusohjelmaan täältä, seuraava ryhmä alkaa tammikuun alussa!

Blogin artikkelit